Nieuws

Opus3.jpg


Afscheid Jos Buvens

Geplaatst 13 feb. 2015 13:49 door Ivo Schrooten

Vorig weekend overleed Jos Buvens, vader van Riet en één van de 'founding fathers' van Opus III. Jos zorgde er o.a. voor dat het initiatief van Riet gestructureerd werd in een vzw en dat de giften aan onze vzw fiscaal aftrekbaar werden. Hij was jarenlang als secretaris lid van de raad van bestuur van Opus III. Door zijn sociale bewogenheid, zijn engagement en zijn inzet was hij een voorbeeld voor ons allen.  

Wie Jos graag een laatste groet brengt of wie de familie wil condoleren, kan hiervoor de nodige gegevens vinden via deze link.

Afscheid Jos Van Loon

Geplaatst 12 okt. 2014 12:11 door Ivo Schrooten
Vrijdag is Jos Van Loon plots overleden. Jos, broer van onze voorzitter Jan, was sinds het prille begin actief betrokken bij Opus III en steunde het project al die jaren met raad en daad. Hij stond altijd klaar om te helpen en ontbrak nooit op de activiteiten en samenkomsten van Opus III. Velen onder jullie hebben hem bij die gelegenheden leren kennen en konden genieten van zijn aangenaam gezelschap.

Jos bezocht ook talloze keren ons project in India. Vanuit zijn ervaring en achtergrond had hij een zeer waardevolle visie op sociale en educatieve ontwikkeling. Hoewel hij deze visie op geen enkel moment opdrong, had ze zeker een positieve invloed op belangrijke beslissingen en keuzes in ons project. Jos maakte een onuitwisbare indruk en vele vrienden in Jaipur. Als teken van respect, medeleven en rouw was er vrijdag een moment van stilte in al onze scholen.


Mogen we u, in naam van de familie, vragen om, in plaats van bloemen, te kiezen voor een duurzame herinnering aan Jos. U kan bijdragen aan zijn grote inzet voor de kinderen in de scholen van zijn geliefkoosd project Opus III in India, door een schenking op rekeningnummer BE 12 8335 2493 7792.

1 juni: Algemene vergadering in C-mine Genk

Geplaatst 13 mei 2014 12:52 door Ivo Schrooten   [ 13 mei 2014 22:46 bijgewerkt ]

Onze algemene vergadering steken we dit jaar in een nieuw kleedje. Op zondag 1 juni vanaf 13u30 heten we  jullie van harte welkom in de prachtige gebouwen van de cultuur site C-mine te Genk. Naast het officiële gedeelte, voorzien we die namiddag heel wat aantrekkelijke nevenactiviteiten voor jong en oud. 
 
Het officiële gedeelte, de algemene vergadering, start om stipt 14u00. Op de agenda staan volgende punten:  
 1. Welkom (Riet)
 2. Goedkeuring vorig verslag (nr.14)
 3. Wijzigingen in RVB (Jan)
 4. Stand van zaken, financieel verslag, goedkeuring rekeningen en kwijting van bestuurders (Marc)
 5. Plannen voor de toekomst (Jan)
 6. Afsluitend woordje (Muriël)
De vergadering ronden we ten laatste om 15u30 af. Nadien is er naar jaarlijkse gewoonte koffie en taart 
 
Gedurende heel de namiddag kan je deelnemen aan diverse culturele activiteiten in C-mine. Graag sommen we ze even voor je op. 
 • C-mine rondleiding: een begeleid bezoek aan de prachtige gebouwen en installaties van C-mine (bovengronds)
  • Tijdstip: Er starten groepen om 14u00 en om 16u30
  • Deze rondleiding kunnen we gratis aanbieden dankzij de begeleiding door Opus III-vrijwilligers.
  • Meer info: www.c-mine.be
 • C-mine expeditie: een unieke wandeling doorheen de oude tunnels, langs nieuwe, uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachtbok van België.
  • Een indrukwekkende oude luchtgang. Een hedendaagse en originele invulling. Respect voor het verleden. Een belevenis, aansluitend bij de creatieve missie van C-mine. Geen simulatie en geen museum: http://www.c-mine.be/nl/beleef-c-mine/toeristische-bezoekersattracties/c-mine-expeditie-homepagHet resultaat is een expeditie, een avontuur van anderhalve kilometer. Op een subtiele manier komen de bezoekers in aanraking met het mijnverleden én de enorme invloed ervan op ‘het leven zoals het is’ in de regio.  C-mine expeditie is geen museum, maar een belevingsparcours waarin de bezoeker uitgedaagd wordt om zijn persoonlijke unieke ervaring te creëren en zich te laten meevoeren met ruimtes, beelden, geuren en geluiden vanuit de mijn. De bezoeker beleeft een unieke wandeling die hem meeneemt doorheen de oude tunnels, langs nieuwe, uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachtbok van België. Het is een zintuiglijke expeditie tussen licht en duister, boven en onder, nauw en wijds.
  • Tijdstip: doorlopend toegankelijk
  • Prijs: 6 euro per persoon
 • C-mine expeditie voor kinderen van 6 tot 12 jaar: een spel waarin beleving, ontdekking en zintuiglijke ervaringen centraal staan. De kinderen treden in de voetsporen van Cyriel en volgen hem op een werkdag in de mijn.  
  • 'In de voetsporen van Cyriel' is een zintuiglijk ontdekkingsspel in C-mine expeditie voor leerlingen van het vierde tot het zesde leerjaar. De kinderen treden in de voetsporen van Cyriel en volgen hem op een werkdag in de mijn. Geen saai verhaal dat voorgelezen wordt maar een reeks oude foto's zetten de leerlingen op het juiste spoor. Elke groepje krijgt een eigen pakket mee om het extra spannend te maken. Een spel waarin beleving, ontdekking en zintuiglijke ervaringen centraal staan.
  • Tijdstip: doorlopend toegankelijk
  • De kostprijs bedraagt 6,00 per kind en omvat het expeditie-boekje en de medaille van een echte avonturier.
 • Stockmansblauw & Pieter Stockmans: een rondleiding met gids over Studie Pieter Stockmans en de vervaardiging van porselein.
 • Bezoek aan tentoonstellingen op C-mine, nl. 'Hoezo, design?’ en ‘Nieuwe nuchterheid’
  • Hoezo, design? koppelde zeven professionele designers aan evenveel middelbare scholen in Limburg om het inspirerend en educatief ontwerptraject te doorlopen. Via dit creatief denkproces leren leerlingen uit de tweede en derde graad TSO en BSO immers hun meerwaarde ontdekken. Bedenken, creëren en realiseren zorgt er voor dat deze vakmannen in spé niet alleen leren wat design inhoudt, ook hun eigenwaarde én kansen op de arbeidsmarkten verhogen hierdoor. Ontdek in de tentoonstelling in het C-mine designcentrum vanaf 9 mei tot en met 31 augustus hoe design het vaktechnisch onderwijs innoveert. 
  • Met de tentoonstelling ‘Nieuwe Nuchterheid’ brengt Architectuurwijzer vijf representatieve projecten met een bijzondere aandacht voor context, ambacht en maakbaarheid samen. De tentoonstelling focust op woningen van jonge architecten in Vlaanderen. De hernieuwde aandacht voor een architectuur vrij van modegrillen en spektakel, wordt getoond in relatie tot het alledaagse wonen. De tentoonstelling is uniek en origineel omwille van de keuze voor het medium film, in combinatie met maquettes. Hierdoor krijgt de bezoeker de kans om de vijf woonhuizen te ‘beleven’. De internationaal gerenommeerde documentairemaakster Lotte Knaepen geeft in haar film een reëel beeld van het ‘wonen’ in deze vijf woningen. Dit wonen is een optelsom van verschillende kleine handelingen. Het wonen wordt getoond in zijn alledaagse kleine handelingen. Zo krijgt de kijker de kans om te reflecteren over architectuur – al dan niet als obstakel voor het wonen. Tegelijk communiceert de tentoonstelling de mogelijkheid van een nieuwe tendens in de architectuur, namelijk de ‘Nieuwe Nuchterheid’. Architectuurcriticus Wim van den Bergh verzorgt de tekstuele omkadering van het project. Hij beschrijft en kadert de ‘Nieuwe Nuchterheid’ als een opkomend fenomeen in Vlaanderen.
  • Tijdstip: doorlopend toegankelijk
  • Gratis toegang
   Vanaf +/- 17.30 u kunnen diegenen die dat wensen de dag afsluiten in de Brasserie Basic op C-mine. Dit laatste is wel voor eigen rekening. 
    
   Nog een laatste mededeling:  Jullie kunnen gratis gebruik maken van de ondergrondse parkeergarage, te bereiken via de Wilde Kastanjelaan te Genk (ingang rechts van het rond punt). 
    
   Wij hopen op een talrijke opkomst!  Graag tot dan, 
    
   Het Opus III-team

   Feestweekend 14 en 15 september 2013

   Geplaatst 2 aug. 2013 05:01 door Ivo Schrooten   [ 31 aug. 2013 01:53 bijgewerkt ]

   Opus III viert dit jaar zijn 15° verjaardag. Mede dankzij de steun van serviceclub 51 "De Teuten" kunnen we dit samen met jullie uitgebreid vieren tijdens een heus feestweekend in Neerpelt en omstreken!  

   Zaterdag 14 september '13 starten we om 14u met het 'India'n Summer Festival'. De geweldige affiche met o.a. De Fixkes en De Mens vind je hiernaast. Een dagticket kost 20 euro aan de kassa en 16 euro in voorverkoop. 

   Zondag 15 september '13 starten we met een brunch in het Kompenhof in Sint-Huibrechts-Lille. Vanaf 10u30 gaan de deuren open en is er kinderanimatie en live muziek voorzien!  Voor 20 EUR eet je naar hartelust, kinderen tot 6 jaar eten gratis, van 6 tot 12 jaar is het 10 EUR.

   Om 14u is er dan nog een veiling t.v.v. Opus III. Een catalogus van de voorwerpen die geveild zullen worden,  kan je begin september terugvinden op onze website en via mail aanvragen.

   Stijn Coninx en An Swartenbroekx nemen het peter- en meterschap op van dit gebeuren!

   We hopen van harte dat er bij kan zijn op zaterdag en/of zondag. Voor de brunch is het aantal plaatsen beperkt en wacht je dus best niet te lang om je in te schrijven. Dit kan via dit invulformulier (klik hier). Via hetzelfde formulier kan je ook tickets reserveren voor het India'n summer festival.

   Wil je overnachten in de buurt van Neerpelt? In bijlage vind je een overzicht van B&B's. Voor groepen reserveerden we reeds plaatsen in het Pelterke (www.pelterke.be). Wie hiervan gebruik wil maken neemt best even contact op met Tine (tinevandeweerd@gmail.com).


   "Fit for school" programma van het WHO

   Geplaatst 21 apr. 2013 05:59 door Mailbox Opus III   [ 27 apr. 2013 23:15 bijgewerkt ]

   Onderzoek van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft aangetoond dat kinderen in ontwikkelingslanden vooral lessen missen door buik- en tandpijn. Twee kwalen die erg gemakkelijk te verhelpen zijn door een verbeterde basis hygiëne, zoals handen wassen na toilet bezoek en dagelijks tanden poetsen.
   Ook onze scholen kennen redelijk wat absenteïsme. Om te kijken of ook bij ons verzuim kan toegeschreven worden aan deze klachten trok Muriel, huisarts - jeugdgezondheidszorg en lid van het Opus III bestuur, samen met Belgishe tandarts Anita en ons poliklinische team langs alle Fun & Child scholen. Naast een algemeen medisch onderzoek namen ze ook hun tijd om er het “Fit for School” programma van het WHO uit te leggen. Anita hield ook een dental camp voor alle schoolkinderen. Anita kende immers het "Fit for School" programma immers al van in Nepal.
   In alle klasjes hangt nu de poster van het WHO programma. Hij toont de kinderen en leerkrachten hoe de handen te wassen en tanden te poetsen. Daarnaast heeft elk kind zijn tandenborstel beschikbaar in de klas waarmee ze elke dag samen hun tanden poetsen.

   News bulletin from India

   Geplaatst 2 mrt. 2013 01:47 door Ivo Schrooten   [ 2 mrt. 2013 01:58 bijgewerkt ]

    In bijlage het news bulletin vanuit Hasanpura


   4 goede redenen om ons te steunen

   Geplaatst 23 feb. 2013 09:04 door Ivo Schrooten   [ 28 apr. 2013 11:09 bijgewerkt door Mailbox Opus III ]


   Gelukkig Nieuwjaar!

   Geplaatst 7 jan. 2013 04:49 door Onbekende gebruiker   [ 7 jan. 2013 04:53 bijgewerkt ]

   Bij de aanvang van dit nieuwe jaar

   staan we met onze wensen klaar.

   Vriendschap, gezondheid en geluk

   Wensen we u allen, stuk voor stuk.

    

   Vol ongeduld staan we te trappelen

   Misschien heeft u er ons al over horen babbelen:

   In 2013 wordt Opus III namelijk 15 jaar. Dat kan tellen!

   De komende maanden zullen we u over de feestagenda meer vertellen...

   Maar, dit mag u alvast weten:

   het wordt een jaar om niet gauw te vergeten.

    

   Hou zeker al 26 mei

   En het weekend van 13 september vrij.

   Op die dagen trakteren we u graag op een glaasje en gelach

   Alsook op een reisverslag.

   Want, met de inhuldiging van Hasanpura Home

   Gaat eindelijk in vervulling een oude droom.

    

   Betrek je er graag ook je familie en vrienden blij?

   Tof! Dan maak je ons heel erg blij.

    

   Ziezo, we kijken er erg naar uit om je te verwelkomen hier of daar

   en wensen u graag een zeer Gelukkig Nieuwjaar!

   Een wijzere wereld met onderwijs voor alle kinderen.

   Geplaatst 20 dec. 2012 22:57 door Mailbox Opus III

   Tingeling tingeling

   hoor eens wat ik zing.

   Een goed doel nog dit jaar,

   is alles wat ik wil… hey!

    

   Tingeling tingeling

   hoor eens wat ik zing.

   Onderwijs in een klas,

   komt in Jaipur goed van pas… hey!

    

   December, de maand om mensen met een missie in India te steunen?

   Opus III is een Belgische vzw, die steevast gelooft dat onderwijs het efficiëntste middel

   is om de wereld te verbeteren. Dankzij dit project kunnen meer dan 1000 Indische kindjes

   gratis onderwijs genieten. Opus III heeft 4 “Fun and Child” schooltjes opgericht in Jaipur.

   Deze kinderen leven in een sloppenwijk, een gebied dat door de regering niet eens erkend

   is. Zonder Opus III en uw steun, zouden ze analfabeet blijven.

    

   Naast een educatief luik, heeft dit project ook nog een medisch, economisch en sociaal luik.

   “Zelfbedruipend” is het kernwoord voor al deze pijlers. België biedt hulp om een apotheek,

   ziekenhuis, weeshuis, jobbegeleidingscentrum,… op te richten. Na de opstart is het reilen en zeilen

   aan de mensen in India. Zij zijn de drijvende krachten!

    

   Meer weten over dit project?

   Neem een kijkje op www.opusiii.be

    

   Gerichte sponsoring - fiscaal aftrekbaar

   Jouw bedrijf kan heel gericht een deel van het project sponsoren:

   Sponsoring van het educatief luik:

   Voor één schooljaar in de Fun & Child school rekenen we op volgende kosten:

   ·         360 euro. Dit zijn de loonkosten van één leerkracht.

   ·         1000 euro. Dit zijn de werkingskosten van één klasje.

   Je kan het onderwijs in de Fun & Child school sponsoren door één van deze bedragen

   éénmalig te storten op rekeningnummer BE12 8335 2493 7792 met als mededeling "FCS".

   Nog beter is natuurlijk om dit engagement elk schooljaar aan te gaan via een doorlopende

   opdracht.

    

   Sponsoring van het medische luik:

   Wil je specifiek het medische luik sponsoren, dan kan je een bedrag storten met vermelding 'medisch luik'.

    

   VoorBelgische giften vanaf 40 euro ontvang je van ons een fiscaal attest.

    

   Tingeling tingeling

   hoor eens wat ik zing.

   Onderwijs en een school,

   dat is dit jaar mijn goal…hey!

    

   Opus III wenst u en uw familie graag een fijne Kerst en een voorspoedig Nieuwjaar.

   De Sint ook in India

   Geplaatst 1 dec. 2012 09:06 door Onbekende gebruiker


   Oh kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind.
   Een briefje uit India van ‘mijn’ kindje ginds.

   Uw kindje kan nu lezen en schrijven,

   en leert ook de Engelse taal.

   Meer dan 1000 kindjes krijgen een beter leven,

   dankzij jullie allemaal!

    

   Oh kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind.

   Een schoolrapport uit Jaipur van ‘mijn’ kindje ginds.

   Via Opus III kan ik een kindje steunen!

   Hij kan nu lezen en schrijven en heeft een beter leven.


   December, de maand om je opnieuw te engageren?

   Financiële adoptie bestaat uit een bijdrage van 10 euro per maand

   (of 120 euro per jaar) en dit gedurende de volledige schooltijd

   van uw kind.
   Gelieve deze bijdrage te storten op rekeningnummer IBAN BE12 8335 2493 7792.

    

   Hebt u vrienden of kennissen die zich kandidaat willen

   stellen als pleegouder?

   Zij kunnen hiervoor inschrijven door een mailtje te sturen naar

   info@opusiii.be met volgende gegevens:

   ·         Naam en voornaam

   ·         Adres

   ·         Email

    

   Meer info op www.opusIII.be

    

   Hebt u een doorlopende opdracht lopen?

   Dan willen wij u van ganser harte hiervoor bedanken.

    

   Oh kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind.

   Een dankjewelbriefje van die beste Sint!


   1-10 of 16