Nieuws‎ > ‎

1 juni: Algemene vergadering in C-mine Genk

Geplaatst 13 mei 2014 12:52 door Ivo Schrooten   [ 13 mei 2014 22:46 bijgewerkt ]
Onze algemene vergadering steken we dit jaar in een nieuw kleedje. Op zondag 1 juni vanaf 13u30 heten we  jullie van harte welkom in de prachtige gebouwen van de cultuur site C-mine te Genk. Naast het officiële gedeelte, voorzien we die namiddag heel wat aantrekkelijke nevenactiviteiten voor jong en oud. 
 
Het officiële gedeelte, de algemene vergadering, start om stipt 14u00. Op de agenda staan volgende punten:  
 1. Welkom (Riet)
 2. Goedkeuring vorig verslag (nr.14)
 3. Wijzigingen in RVB (Jan)
 4. Stand van zaken, financieel verslag, goedkeuring rekeningen en kwijting van bestuurders (Marc)
 5. Plannen voor de toekomst (Jan)
 6. Afsluitend woordje (Muriël)
De vergadering ronden we ten laatste om 15u30 af. Nadien is er naar jaarlijkse gewoonte koffie en taart 
 
Gedurende heel de namiddag kan je deelnemen aan diverse culturele activiteiten in C-mine. Graag sommen we ze even voor je op. 
 • C-mine rondleiding: een begeleid bezoek aan de prachtige gebouwen en installaties van C-mine (bovengronds)
  • Tijdstip: Er starten groepen om 14u00 en om 16u30
  • Deze rondleiding kunnen we gratis aanbieden dankzij de begeleiding door Opus III-vrijwilligers.
  • Meer info: www.c-mine.be
 • C-mine expeditie: een unieke wandeling doorheen de oude tunnels, langs nieuwe, uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachtbok van België.
  • Een indrukwekkende oude luchtgang. Een hedendaagse en originele invulling. Respect voor het verleden. Een belevenis, aansluitend bij de creatieve missie van C-mine. Geen simulatie en geen museum: http://www.c-mine.be/nl/beleef-c-mine/toeristische-bezoekersattracties/c-mine-expeditie-homepagHet resultaat is een expeditie, een avontuur van anderhalve kilometer. Op een subtiele manier komen de bezoekers in aanraking met het mijnverleden én de enorme invloed ervan op ‘het leven zoals het is’ in de regio.  C-mine expeditie is geen museum, maar een belevingsparcours waarin de bezoeker uitgedaagd wordt om zijn persoonlijke unieke ervaring te creëren en zich te laten meevoeren met ruimtes, beelden, geuren en geluiden vanuit de mijn. De bezoeker beleeft een unieke wandeling die hem meeneemt doorheen de oude tunnels, langs nieuwe, uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachtbok van België. Het is een zintuiglijke expeditie tussen licht en duister, boven en onder, nauw en wijds.
  • Tijdstip: doorlopend toegankelijk
  • Prijs: 6 euro per persoon
 • C-mine expeditie voor kinderen van 6 tot 12 jaar: een spel waarin beleving, ontdekking en zintuiglijke ervaringen centraal staan. De kinderen treden in de voetsporen van Cyriel en volgen hem op een werkdag in de mijn.  
  • 'In de voetsporen van Cyriel' is een zintuiglijk ontdekkingsspel in C-mine expeditie voor leerlingen van het vierde tot het zesde leerjaar. De kinderen treden in de voetsporen van Cyriel en volgen hem op een werkdag in de mijn. Geen saai verhaal dat voorgelezen wordt maar een reeks oude foto's zetten de leerlingen op het juiste spoor. Elke groepje krijgt een eigen pakket mee om het extra spannend te maken. Een spel waarin beleving, ontdekking en zintuiglijke ervaringen centraal staan.
  • Tijdstip: doorlopend toegankelijk
  • De kostprijs bedraagt 6,00 per kind en omvat het expeditie-boekje en de medaille van een echte avonturier.
 • Stockmansblauw & Pieter Stockmans: een rondleiding met gids over Studie Pieter Stockmans en de vervaardiging van porselein.
 • Bezoek aan tentoonstellingen op C-mine, nl. 'Hoezo, design?’ en ‘Nieuwe nuchterheid’
  • Hoezo, design? koppelde zeven professionele designers aan evenveel middelbare scholen in Limburg om het inspirerend en educatief ontwerptraject te doorlopen. Via dit creatief denkproces leren leerlingen uit de tweede en derde graad TSO en BSO immers hun meerwaarde ontdekken. Bedenken, creëren en realiseren zorgt er voor dat deze vakmannen in spé niet alleen leren wat design inhoudt, ook hun eigenwaarde én kansen op de arbeidsmarkten verhogen hierdoor. Ontdek in de tentoonstelling in het C-mine designcentrum vanaf 9 mei tot en met 31 augustus hoe design het vaktechnisch onderwijs innoveert. 
  • Met de tentoonstelling ‘Nieuwe Nuchterheid’ brengt Architectuurwijzer vijf representatieve projecten met een bijzondere aandacht voor context, ambacht en maakbaarheid samen. De tentoonstelling focust op woningen van jonge architecten in Vlaanderen. De hernieuwde aandacht voor een architectuur vrij van modegrillen en spektakel, wordt getoond in relatie tot het alledaagse wonen. De tentoonstelling is uniek en origineel omwille van de keuze voor het medium film, in combinatie met maquettes. Hierdoor krijgt de bezoeker de kans om de vijf woonhuizen te ‘beleven’. De internationaal gerenommeerde documentairemaakster Lotte Knaepen geeft in haar film een reëel beeld van het ‘wonen’ in deze vijf woningen. Dit wonen is een optelsom van verschillende kleine handelingen. Het wonen wordt getoond in zijn alledaagse kleine handelingen. Zo krijgt de kijker de kans om te reflecteren over architectuur – al dan niet als obstakel voor het wonen. Tegelijk communiceert de tentoonstelling de mogelijkheid van een nieuwe tendens in de architectuur, namelijk de ‘Nieuwe Nuchterheid’. Architectuurcriticus Wim van den Bergh verzorgt de tekstuele omkadering van het project. Hij beschrijft en kadert de ‘Nieuwe Nuchterheid’ als een opkomend fenomeen in Vlaanderen.
  • Tijdstip: doorlopend toegankelijk
  • Gratis toegang
   Vanaf +/- 17.30 u kunnen diegenen die dat wensen de dag afsluiten in de Brasserie Basic op C-mine. Dit laatste is wel voor eigen rekening. 
    
   Nog een laatste mededeling:  Jullie kunnen gratis gebruik maken van de ondergrondse parkeergarage, te bereiken via de Wilde Kastanjelaan te Genk (ingang rechts van het rond punt). 
    
   Wij hopen op een talrijke opkomst!  Graag tot dan, 
    
   Het Opus III-team
   Comments