Nieuws‎ > ‎

Technische opleiding in Hasanpura Home

Geplaatst 2 sep. 2012 13:50 door Ivo Schrooten   [ 10 sep. 2012 22:30 bijgewerkt ]

In de regio van Jaipur is er een gebrekkig aanbod aan technologische vorming terwijl er op de arbeidsmarkt een grote vraag is naar technisch geschoold personeel. Momenteel wordt in het Opus III project enkel algemeen secundair onderwijs aangeboden. Vele kinderen haken af na de achtste of de tiende klas om diverse redenen maar veelal omwille van gebrek aan middelen om verder te studeren. Een praktische kortdurende technische aansluitende opleiding kan hen een optimale voorbereiding bieden voor een professionele carrière uitbouw.

Het nieuwe gebouw 'hasanpura home' zal o.a. gebruikt worden voor het opzet deze technische opleiding. Hoe denken we dit op te zetten?

Tijdens het werkbezoek begin 2012 werden de mogelijkheden voor een technische opleiding besproken met de verantwoordelijken van het project. Tevens werden enkele bezoeken afgelegd aan enkele bedrijven en aan een technische school van Jaipur.

Hieruit werd duidelijk dat het oprichten van een volwaardige technische school door het project niet haalbaar is wegens de nationale voorschriften.

Er werd echter een principeakkoord gemaakt met de Directeur van de Technische School die bereid is ons project bij te staan bij het opleiden van onze studenten. Een Technische School heeft namelijk de mogelijkheid van een kortdurende opleiding aan te bieden aan studenten waarvoor  een officieel certificaat  kan afgeleverd worden. In het project zouden onze studenten deze opleiding kunnen volgen onder supervisie van de Technische School . Als ze voldoen aan de voorschriften en slagen in de proeven is de Directeur van de Technische School bereid de certificaten af te leveren.


Op basis van het principe akkoord met de Technische School werd in overleg het volgende opleidingsprogramma voorgesteld:
  1. Oriëntering fase: basis technologische opleiding voor de duur van 6 maanden met basiscursus hout, metaal, elektriciteit, +/-bouw (kan na het bezoek van PTS Eisden nog aangepast worden). Deze basis cursus is bedoeld als oriënteringsfase voor de studenten om de richting waarin zij zich verder willen bekwamen op een correcte wijze te kunnen kiezen. Tijdens deze ganse periode wordt een module technisch Engels voorzien.
  2. Specialisatie fase: verder doorgedreven opleiding in houtbewerking, metaal bewerking, praktische toegepaste elektriciteitsleer of bouwtechnieken voor de duur van 6 maanden telkens in de richting die de student zelf kiest. Tijdens deze periode kan de student zich verder bekwamen in de richting die hij gekozen heeft als voor bereiding op de praktische leerstage die hij het jaar daarop kan volgen in een meewerkend bedrijf in Jaipur.
  3. Leerstage-opleiding of begeleiding in zelfstandig opstarten van minionderneming : na de opleiding van een jaar kan de student een leerstage aangaan in een bedrijf van Jaipur waar het project een overeenkomst mee afsluit om deze studenten hun leerstage te laten voltooien. Deze periode kan 6-12 maanden in beslag nemen. 
De uitwerking van dit programma zal gebeuren in samenwerking met de Technische School PTS uit Eisden.
Comments